Aamulehden Valo-liite 28.1.2005

“Aamun Helsingin Sanomat kertoo valtiovarainministeriön esittävän väkevien alkoholijuomien veroon 44 prosentin alennusta. Aamuun kello 8:aan mennessä kaikki eloonjääneet, noin 700 henkilöä, oli saatu pelastusveneistä turvaan avuksi rientäneisiin laivoihin.”

Noin se alkaa, Suomen kirjallisuushistorian merkillisin teos, Leevi Lehdon tuore romaani Päivä.

Aloitus aamusta sopii mainiosti kirjalle, joka kertoo päivästä. Eikä vaihtoehtoa edes ollut. Teoksessa ei näet ole yhtään Lehdon omasta päästä syntynyttä lausetta. 240-sivuinen Päivä on yhtä kuin Suomen tietotoimisto STT:n koko uutistarjonta elokuun 20. päivältä 2003 – virkkeittäin aakkosjärjestyksessä.

Aivan, luitte oikein.

Mutta älkää luulko, että James Joycen suomentaja, tiukka intellektuelli Lehto olisi menettänyt järkensä valon tai sortunut askartelemaan isokokoisen vitsin. Päivä on oikeasti mielenkiintoinen kirja.

– Kukaan, joka on kirjan avannut, ei ole kuitannut sitä humpuukiksi. Lähes kaikki ovat hämmästyneet, että kirja on lukukelpoinen ja hauska ja synnyttää niin monenlaisia ajatuksia, Leevi Lehto sanoo.

– En ole etukäteen päättänyt, mistä kirja kertoo tai mikä on sen sanoma. Olen kuullut kommentteja, että Päivä on historiantulkintaa tai taide- ja mediakritiikkiä. Asiat alkavat näkyä yllättävistä kulmista, kun kertomuksen hämärtävä verho vedetään lauseiden edestä.

Lehto puhuu totta. Otetaan esimerkki. Päivän luvussa H lukija törmää ylimaalliseen hahmoon nimeltä Hän. Toisin sanoen yhden uutispäivän kaikkiin hän-sanalla alkaviin virkkeisiin.

Ja katso: uutistoimiston Hän on olento joka ei pue lasta päiväkotiin tai sure yksinäisyyttä unettomana yönä. Median Hän tapaa yhdysvaltain presidentin samalla kun Hänen teoksiaan käännetään 20 kielelle.

“Hän korostaa, että koko hallitus on nyt sitoutunut sekä tuloverojen keventämiseen että tarkkaan menolinjaan. Hän kuittasi kaksi maailmanmestaruutta ja olympiavoiton ja piti hallussaan ME:tä.”

Hihiteltyään hetken lukija säpsähtää. Päähän on ilmaantunut outo vieras, mediakriittinen kysymys. Mitä tekemistä minulla on Hänen kanssa?

Leevi Lehtoa Päivässä huvittavat sattuman monet pikku temput. Erityisesti kohdat, joissa teksti alkaa yhtäkkiä kommentoida itseään. Suosikikseen hän valitsee virkkeen sivulta 175. “Tekijä kertoi, että kaksi kolmasosaa teoksesta on jo nyt valmis.” Pitää paikkansa, lähes sivulleen.